Θέατρο Κατ οίκον

Βρίσκεστε εδώ:/Θέατρο Κατ οίκον

Θέατρο Κατ οίκον

Την προσπάθεια του Εθνικού Θεάτρου να προσεγγίσει ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν από το σπίτι τους, απολαμβάνουν σήμερα 15 και αύριο 16 Οκτωβρίου άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Νέας Περάμου.

Η προσέγγιση αυτή οφείλεται στο πρόγραμμα του Εθνικοόυ «Θέατρο κατ’ Οίκων» το οποίο υλοποιείται για να προσεγγίσει ανθρώπους οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούν να πάνε στο θέατρο. Στην προκειμένη περίπτωση το θέατρο πηγαίνει προς αυτούς και οι ηθοποιοί παίζουν μέσα στο ίδιο το σπίτι των ανήμπορων ανθρώπων.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο για λόγους υγείας (χρόνιες νόσοι, αναπηρία, παράλυση)», επισημαίνει η Στέλλα Ράπτη που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια, «όπως επίσης για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. η ένταξή τους σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, ή ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα. Όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ευεργετική επίδραση της τέχνης, και η προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε την εμπειρία της παράστασης σε όσους ανθρώπους το επιθυμούν».

Έτσι, μια μικρή ευέλικτη ομάδα ηθοποιών, με εφόδια τα σώματα και τις φωνές τους και αποσκευές τα κείμενα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, – κείμενα θεατρικά και μη (από τον Παπαδιαμάντη έως τον Ντάριο Φο), ζωντανεύουν τον κόσμο της σκηνής στα πιο απροσδόκητα μέρη.

Στο δημαρχείο Νέας Περάμου, τα στελέχη του Εθνικού Θεάτρου Στέλλα Ράπτη, Κατερίνα Γαβαλά και Ιφιγένεια Θεοχαρίδη μίλησαν για την προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2010 με εμπνευστή τον Σωτήρη Χατζάκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τώρα υλοποιείται από το  Εθνικό Θέατρο.

Από το ρεπερτόριό τους οι ηθοποιοί επέλεξαν να «ανεβάσουν» την παράσταση «Στα ψέμματα» η οποία βασίζεται στα έργα «Η ψεύτρα» του Ζαν Κοκτώ και «Το ξύπνημα» του Ντάριο Φο.

Ενώ η Στέλλα Ράπτη παρουσίασε  το πρόγραμμα οι ηθοποιοί Κατερίνα Γαβαλά και Ιφιγένεια Θεοχαρίδη μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στα σπίτια των θεατών.

Στην παρουσίαση συμμετείχε η πρόεδρος του Ηροδώρου Γιάννα Ρήγα, πολιτική προϊστάμενος του πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και η Ιωάννα Ρενιέρη, κοινωνική λειτουργός υπεύθυνη για το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι Νέας Περάμου.